Wat is dat toch met Riesling?

Geplaatst op 07-02-2020


In de wereld van sommeliers , handelaren en gepassioneerde wijnliefhebbers wordt Riesling-wijn beschouwd als de onmiskenbare koningin der witte druiven. De complexiteit, diversiteit en zeer lange houdbaarheid van een goede Riesling kent amper zijn gelijke.

En toch haalt een grote meerderheid van de consument zijn neus op voor Riesling. Hoe komt dat toch?

We proberen deze tegenstelling nader te verklaren maar eerst moeten we een en ander duiden rond deze druif:

Aanplant

De meest bekende gebieden zijn Duitsland en Alsace in Frankrijk maar de druif is ook aangeplant in Hongarije, Oostenrijk, Italië, Luxemburg, VS, Australië en Zuid-Afrika. De druif is dus wereldwijd vertegenwoordigd.

Terroir

In Duitsland (vnl Moezel en Rijngebied) gedijt Riesling erg goed op steile heuvelruggen en arme bodems van leisteen. De druiven ontwikkelen er een weergaloze diepgang en complexiteit; dit is te danken aan het koude klimaat waarin de druif een lange rijpingscyclus nodig heeft.

Kenmerken van de Riesling-druif

Het aroma van de wijn is meestal intensief tot erg intensief. De primaire aroma's (van groene appel over abrikoos tot peer en honing) springen als het ware uit het glas.

Gerijpte Riesling geurt wel eens naar was- en petroleumtoetsen(!).

Smaakgewijs vertoont de Riesling erg hoge zuren maar die zijn bij een goede wijnmaker fijn en crispy op het pallet. Ze zijn bovendien verantwoordelijk voor een zeer lange houdbaarheid.

"Wijn wordt beter met de jaren" zegt men; bij Riesling is dit als bij geen ander van toepassing.

De hoge aciditeit echter is vaak in mooie balans met het suikergehalte. Zo kan je kiezen voor droog, halfdroog, halfzoet of zoet.

Voor ieder wat wils dus.

Waarom dan zo weinig geliefd?

Wellicht zijn er meerdere verklaringen:

droge Rieslings hebben zoals gezegd een zeer hoog zuurgehalte. De gemiddelde consument is gewend geraakt aan volle, houtgerijpte wijnen (vaak Chardonnay). Het contrast kan niet groter zijn.

Omgekeerd kunnen Rieslings als (te) zoet worden ervaren. Vermoedelijk is dit omdat mensen de verkeerde fles hebben gekocht.

Het is dus van belang je vooraf te laten informeren over de wijn.

De wijnhandelaar is daar goed geplaatst voor.

Conclusie

"You love or you hate it" is onjuist. Er is Riesling voor ieders smaakpatroon.

Zoek je complexiteit, mineraliteit, een lange bewaartermijn? Riesling has it!

Welkom bij Wine in a Bottle.




Onder de loep: temperatuur van de wijn

Geplaatst op 01-11-2018

Nog steeds op te veel plaatsen krijg ik wijn aangeboden die ofwel veel te koud is (meestal witte wijn) ofwel veel te warm is (meestal rode wijn). Zeker als je een kwalitatief flesje open trekt is dit een doodzonde en doe je al het werk van de wijnbouwer teniet.




Kristallen in mijn wijn. Wat nu?

Geplaatst op 27-04-2018

Het komt al eens dat mensen schrikken van kristallen in hun (meestal witte) wijn.  Een discussie tussen vermeende wijnkenners barst los. 
"Weg ermee" zegt Jef, die wijn is slecht. "Niks van" oreert Marc, "de wijn is niet gefilterd".

To sulfiet or not to sulfiet?

Geplaatst op 27-12-2017

Wat is Sulfiet?









Schitterend oogstjaar 2016 in Barolo.

Geplaatst op 11-11-2017

Stlletjesaan komt de Langhe Nebbiolo en Barbera 2016 op de markt.
Tijd om onze partner Enrico Rivetto te bevragen over zijn impressies betreffende het oogstjaar 2016.

Onder de loep: Madeira

Geplaatst op 06-11-2017

Wat is Madeira en hoe wordt het gemaakt?

Onder de loep: Champagne

Geplaatst op 23-10-2017











Champagne is een bijzonder product. 
Het is interessant even te kijken hoe die precies wordt gemaakt.





.

    




Onder de loep: Sherry

Geplaatst op 03-10-2017




Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!